06 mars, 2006

Tokashiki


Den var mitt pa dagen nar vi vaknade. Det var i tisdags. Tjejerna hade spenderat hela dagen pa stranden och brant sig ordentligt, vi hade inte orkat ta oss upp ur sangen. Till slut kom vi upp och fick vara forsta soltimmar liggandes nere i hamnen med bar overkropp. Vi vantade pa baten som skulle ta oss over till en liten o som kallas tokashiki -divers paradise. Under sasong ar alla hotellen fullbelagda och dykklubbarna aktiva. off season ar on ganska dod, det ar off season nu.

Vi borjade med en lang vandring i hyfsat vader och satte oss sedan pa den enda oppna restaurangen. Sen skulle vi hitta sovplats. Vi hade pratat tidigare om att det kunde bli aktuellt att sova utomhus, men da hade snacket gallt med sovsack. Nu var det ingen av oss som hade sovsack. Efter att fargaves letat boende i ett par timmar gav vi upp och la oss i ett allmant omkladningsrum dar det inte blaste sa illa och det fanns tak.

Vi vaknade av sporegn, vinkade av en fallen hjalte och sen vandrade vi i sporegn. Tjejerna hade kommit over men fick ta samma farja tillbaka eftersom det daliga vadret gjorde att det fanns en overhangande risk att de kunde bli strandsatta pa on nagra dagar. Vi vandrade langt och lange, totalt over fyra mil pa tva dagar. Vi nadde bada andarna och hade gatt pa ons alla vagar och aven funnit egna nar vi akte tillbaka pa torsdagen. Bland annat fick vi klattra berg och sa fann vi en mandarinodling med ljuvlig frukt en morgon nar vi inte atit frukost.

Jag skrev divers parade. Det kallas sa for att dykningen ar fantastisk. Vi dok inte, vi snorklade bara. Men det rackte. Tva meter ut sa mottes vi av fargglada fiskar och korall, nagot jag aldrig upplevt forr och som gjorde mig lyrisk. Jag ville bara ha mer och brydde mig inte om det kalla vattnet och den harda vinden.
Hur vi sov den andra natten? ja, vi borjade som tva scouter med vindskydd och allt vid farjeterminalen men slutade hemma hos en god samarit som inte kunde acceptera att vi for illa ute pa hans o. Detta var efter att vi forst stoppat hemma hos en kvinna vars man blev rasande nar hon kom hemdragandes med tva utlanningar.
Andra tyckte att vi var markliga som hade rad med ol och mat men ine ville betala for boende